Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Μολυβδοσκέπαστο... Ενα ταξείδι στο μύθο!!!

ΜΟΤΟ-ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ moto adventures


Σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από την Κόνιτσα και σε 400 μέτρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα στο Βορειοδυτικό τμήμα της Ηπείρου, στην περιοχή του ιστορικού Μπουραζανίου βρίσκεται το Μοναστήρι της Πανάγιας Μολυβδοσκέπαστης.




Εδώ, στην βορειοανατολική εσχατιά της Ηπείρου, η ποικιλομορφία του ορεινού τοπίου, που αποτελεί ένα προστα­τευόμενο φυσικό περιβάλλον για μια εκ­πληκτική ποικιλία άγριας ζωής, τα διά­σπαρτα μνημεία της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού, καθώς και η γνήσια ηπει­ρώτικη φιλοξενία των περήφανων κατοί­κων, σπρώχνουν τον επισκέπτη να εξερευ­νήσει, να ανακαλύψει και να βιώσει το με­γαλείο του ακριτικού ηπειρώτικου τοπίου που αναδεικνύεται μπροστά του.



ΚΑΘ' ΟΔΟΝ...




Η Κόνιτσα, που απέχει 65 χλμ. βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, δίνει το ιδιαίτερο στίγμα της σ' αυτήν την περιοχή της Η­πείρου, αποτελώντας έναν επιθυμητό προορισμό για περιηγητές, φυσιολάτρες, ορειβάτες, οπαδούς του ράφτινγκ και του καγιάκ, και συνιστά το ιδανικό ορμη­τήριο για τη γνωριμία σας με τη συγκε­κριμένη ακριτική περιοχή της επαρχίας Κόνιτσας.





Κτισμένη σε υψόμετρο 630 μ. στις πλαγιές της Τραπεζίτσας η Κόνιτσα καταφέρνει να ασκεί μια ανεξάντλητη γο­ητεία που στηρίζεται τόσο στις διαχρονι­κές αρχιτεκτονικές της γραμμές, που μαρτυρούν τη δεξιότητα των λαϊκών μα­στόρων, όσο και στην επαφή της με τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα της τοπικής φύσης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γε­γονός ότι ο Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώ­ου, ίσως ο ομορφότερος της πατρίδας μας, βρίσκεται στην περιοχή της Κόνι­τσας.



Περιδιαβαίνοντας τα λιθόστρωτα καλντερίμια της παλιάς πόλης τολμήσrε μια στάση στο παρελθόν και επισκεφτείτε το πέτρινο αρχοντικό της Χάμκως (μητέ­ρας του Αλή Πασά), το αρχοντικό του Χουσείν Σίσκου και φυσικά το περίφημο τοξωτό γεφύρι-σύμβολο της πόλης, που ορθώνει το πέτρινο ανάστημά του πάνω από τα νερά του Αώου ποταμού.



Στη βόρεια έξοδο της Κόνιτσας ο επαρ­χιακός δρόμος που ξεκινά στα αριστερά του οδικού άξονα Ιωαννίνων - Κοζάνης ο­δηγεί προς την ακριτική περιοχή της περιπλάνησής σας. Οι οικισμοί Μάζι και Αετό­πετρα, που απέχουν 12 και 16 χλμ. αντί­στοιχα από την Κόνιτσα, παρεμβάλλονται αρχικά στη διαδρομή, ενώ η κοίτη του πο­ταμού Αώου (που έχει ενωθεί προηγουμέ­νως με τον ποταμό Βοϊδομάτη και συνεχί­ζουν σε κοινή πλέον κοίτη το υδάτινο τα­ξίδι τους προς την Αλβανία) εμφανίζεται στο οπτικό σας πεδίο καθώς κατηφορίζε­τε προς τη σιδερένια στρατιωτική γέφυρα του ποταμού, η οποία βρίσκε­ται στην είσοδο του οικι­σμού Μπουραζάνι.



Περνώντας τη γέφυρα του Αώου θα βρεθείτε στον καταπράσινο οικισμό Μπουραζάνι, σ' έναν ιδανικό τόπο για ε­λεύθερη κατασκήνωση, κολύμπι και ψά­ρεμα στα νερά του Αώου. Το Μπουραζά­νι ωστόσο είναι περισσότερο γνωστό για το «Πάρκο Άγριας Ζωής», ένα περιβαλ­λοντικό πάρκο, μοναδικό στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, που ιδρύθηκε εδώ από την οικογένεια Τάσσου (ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου «Μπουραζάνι») με σκοπό την παρατήρηση άγριων ζώων στο φυσι­κό τους περιβάλλον, καθώς και την περι­βαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών.



Σε μια κατά­φυτη έκταση 1.200 στρεμμάτων ζουν και αναπαράγονται έξι είδη θη­λαστικών (ελάφια, πλατόνια, ζαρκάδια, κρι-κρι, α­γριογούρουνα και αγριοπρόβατα), ενώ οι επισκέ­πτες έχουν τη δυνατότη­τα να ενημερωθούν από ειδικούς ξεναγούς για ό­λα όσα αφορούν τη ζωή και τις ιδιαιτερότητες των άγριων ζώων. Κατά την παρουσία σας στο Μπουρα­ζάνι μην παραλείψετε επίσης να επισκε­φτείτε το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνη­σης, που βρίσκεται μόλις 1 χλμ. μακριά από την γέφυρα του Αώου και περιλαμβάνει έναν διατηρητέο παλιό νερόμυλο, καθώς και μια διπλή παραδοσιακή νε­ροτριβή (δριστέλα). Ακόμα και σήμερα οι ντόπιοι εξα­κολουθούν να πλένουν εδώ τα χαλιά, τις φλοκάτες και τις βελέντζες τους, με τον ί­διο ακριβώς τρόπο όπως έ­καναν οι πρόγονοί τους τον παλιό καλό καιρό.




Από το ύψος της γέφυρας του Μπουραζανίου ακολου­θείτε τη δεξιά διακλάδωση του δρόμου που κινείται παράλληλα με την κοίτη του Αώου και οδηγεί προς τη Μονή Μολυβδοσκέπαστης. Πρόκειται για μια ειδυλλιακή διαδρομή 5 χλμ. μέσα στο παραποτάμιο οικοσύστημα του Αώ­ου, όπου η γεωαιόδωρη φύση έχει χαρί­σει στην περιοχή τοπία υψηλής αισθητι­κής με αποκορύφωμα ένα μοναδικό πράσινο τούνελ που σχηματίζεται εκατέρωθεν του οδικού άξονα.



Ωστόσο, 2,5 χλμ.μετά το Μπουραζάνι αφήστε για λίγο την προκαθορισμένη σας πορεία προς τη μονή και κατευθυνθείτε αριστερά προς τον οικισμό Αηδονοχωρίου (3 χλμ.) και τη Μονή Ταξιαρχών-Γκούρα (5 χλμ.). O καλοστρωμένος ανηφορικός ασφαλτόδρομος θα σας οδηγήσει αρχικά στο Αηδονοχώρι, ένα εξαίσιο, φυσικό μπαλκόνι απ' όπου έχετε μια αποκαλυπτική πανοραμική θέα της κοιλάδας του Αώου. Απολαύστε τον καφέ σας σένα από τα παραδοσιακάκαφενεία του χωριού και αφήστε την ηρεμία του τοπίου να αγκαλιάσει για λίγο τις αισθήσεις σας.



Στη συνέχεια της πορείας σας ένας ανηφορικός ασφαλτόδρομος καταλήγει μετά από 2 χλμ. μπροστά ακριβώς στην είσοδο της Μονής Ταξιαρχών-Γκούρα, μιας πραγματικής αετοφωλιάς που βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μ. H επιβλητική μονή χρονολογείται από τον16ο αιώνα, ενώ οι αγιογραφίες που κοσμούν εσωτερικό του ναού είναι μεταγενέστερες και έγιναν από αγιογράφους του Μαστοροχωρίου Χιονάδες.




Επιστροφή στον κεντρικό δρό­μo και πορεία προς τη Μονή Μολυβδοσκέπαστης Παναγιάς, που απέχει πλέον 2,5 χλμ. από τη διασταύρωση. Η Μονή Μολυβδοσκέπαστης, που έχει ανακαινιστεί σύμφωνα με τα παραδοσιακά αρχι­τεκτονικά πρότυπα της πέτρας, αποτέλεσε στο διάβα των αιώνων ένα σημαντικότατο πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Δ' Πωγωνάτος φέρεται ως o ιδpυτής της μoνής (670 μ.χ.) η οποία αποτελεί σήμερα το παλαιότερο μοναστήρι της Ηπείρου. Σύμφωνα με την παράδοση ήταν σκεπασμένη με μολύβι, εξ' ου και η ονομασίας της. Αυτή είναι μια λεπτομέρεια που σίγουρα θα σας την εκμυστηρευτούν οι εξυπηρετικότατοι μο­ναχοί της μονής, οι οποίοι περιχαρείς θα επωμιστούν χρέη ξεναγών στους χώ­ρους, αλλά και στην ιστορία της μονής.





O στενός ασφαλτόδρομος που μετά το ύψος της μονής συνεχίζει την πορεία του προς τους οικισμούς Μολυβδοσκέπαστο και Παγωνίσκο απαγκιστρώνεται από την παρουσία του Αώου και αφού διασχίσει μια μικρή κοιλάδα στη συνέχεια χωρίζε­ται. Αριστερά κατευθύνεται προς τον οικι­σμό Παγωνίσκο (3 χλμ.), ενώ δεξιά κατα­λήγει μετά από 1,5 χλμ. στον ακριτικό οι­κισμό Μολυβδοσκέπαστο.




Στην αριστερή διακλάδωση του δρόμου με προορισμό τον Παγωνίσκο, η στενή ασφάλτινη λωρί­δα σύντομα ανηφορίζει απότομα και μέσα από ένα εκπληκτικό ορεινό τοπίο φτάνει στα 900 μ. υψόμετρο, στις νοτιοδυτικές πλαγιές του όρους Νεμέρτσικα. Εδώ α­πλώνεται ο σχεδόν εγκαταλειμμένος οικι­σμός Παγωνίσκος, το πιο απομακρυσμένο ακριτικό χωριό της επαρχίας Κόνιτσας, που απέχει ελάχιστα από την αλβανική ε­πικράτεια και κατοικείται μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από κάποιες λίγες οικογένειες. Ελάχιστα μόλις κτίσματα πα­ραμένουν ακόμα όρθια (μεταξύ αυτών και η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου) ενώ ο Ζώης Κολόκας είναι ο μοναδικός κάτοι­κος του χωριού που διαμένει εδώ όλο τον χρόνο.



Τελευταία στάση στο ακριτικό Μολυ­βδοσκέπαστο (πρώην Δεπολίτσα), που απέχει ελάχιστα από τη συνοριακή γραμ­μή. Αυτό άλλωσrε θα φροντίσουν να σας το υπενθυμίσουν οι φαντάροι του υπε­ρυψωμένου στρατιωτικού φυλακίου, το οποίο βρίσκεται στα περίχωρα του χω­ριού, κοντά στην εκκλησία των Αγίων Α­ποστόλων.



Η θέα της κοιλάδας του Αώου από το συγκεκριμένο σημείο (θέση Ση­μαία) είναι εξαιρετική, αλλά οι πινακίδες που υπάρχουν εκεί απαγορεύουν ρητά τη φωτογράφηση. Στο Μολυβδοσκέπα­στο βρίσκονται διάσπαρτα επίσης αρκε­τά βυζαντινά και μεταβυζαντινά θρη­σκευτικά μνημεία, όπως ο ναός του Αγί­ου Δημητρίου (11ου αιώνα), ο ναός του Αγίου Σώζοντος και ο ναός των Αγίων Α­ποστόλων (13ου αιώνα). Οι ναοί του Μο­λυβδοσκέπαστου αποτελούν αντιπροσω­πευτικά δείγματα της τοπικής Θρησκευτι­κής αρχιτεκτονικής και ιδιαίτερη αναφο­ρά αξίζουν οι αγιογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό τους.



Τέλος, ένα μικρό Λα­ογραφικό Μουσείο και ένα εκθετήρια παρασκευής τσίπουρου λειτουργούν στο Μολυβδοσκέπαστο, απόρροια της α­ξιέπαινης προσπάθειας των ντόπιων να κρατήσουν ζωντανά τα τοπικά ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις τους.





ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ...

Με την άφιξή σας και πάλι στην Κόνι­τσα ολοκληρώνεται μια πολιτιστική, ιστο­ρική και οικολογική διαδρομή σ' ένα γε­ωγραφικό χώρο της πατρίδας μας, τον οποίο παραδόξως αγνοούν οι περισσότε­ροι ταξιδευτές της ελληνικής γης.

Θα ξαναέρθουμε...!!!

2 σχόλια:

  1. Το post

    Μολυβδοσκέπαστο... Ενα ταξείδι στο μύθο!!!

    προτάθηκε ως υποψήφιο για βράβευση στα Best Post

    Awards ’09, στην κατηγορία Ταξίδια.

    Μπορείς να το δεις στο www.bestpostawards.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ...