Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΠΙΕΡΙΑ

ΜΟΤΟ-ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ moto adventures



Ορεινός όγκος της Μακεδονίας, ο οποίος εκτείνεται στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Κοζάνης και αποτελεί βορειοδυτική προέκταση του Ολύμπου. Η ψηλότερη κορυφή του είναι το Φλάμπουρο (2.192 μέτρα). Άλλες σημαντικές κορυφές είναι η Τούρλα με υψόμετρο (2.104 μέτρα), η Αβδέλα (2.049 μέτρα), ο Αρβανίτης (2.023 μέτρα), η Πλάκα (1.938 μέτρα), το Χτένι (1.791 μέτρα ), οι Πέντε Πύργοι (1.710 μέτρα), και άλλες μικρότερες.







Οι ανατολικές πλαγιές τους καταλήγουν στην πεδιάδα της Κατερίνης και διασχίζονται από πολλές ρεματιές, ενώ οι δυτικές πλαγιές είναι πιο απόκρημνες και φθάνουν ως τον Αλιάκμονα, ο οποίος χωρίζει τα Πιέρια από το γειτονικό Βέρμιο. Επίσης βορειοδυτικά του Φλάμπουρου, της ψηλότερης κορυφής τους, σχηματίζεται ένα εκτεταμένο οροπέδιο, όπου βρίσκεται το χωριό Καταφύγι, ενώ στα βορειοανατολικά θα συναντήσουμε την χαράδρα του Μοσχοποτάμου.





Τα Πιέρια, στο ανατολικό τμήμα τους, καλύπτονται από πυκνά δάση βαλανιδιάς και οξιάς. Αντίθετα, στο ξηρότερο δυτικό τμήμα τους κυριαρχούν δάση μαύρων και κόκκινων πεύκων, σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα, ενώ θάμνοι και φυλλοβόλα, συναντώνται στα χαμηλότερα.

Μόνο μικρά ζώα, λύκοι και λίγα αγριογούρουνα συμπεριλαμβάνονται στη πανίδα των Πιερίων.

Η ομορφιά του τοπίου είναι εξαιρετική και η διαδρομή μέσα στα Πιέρια ζωντανεύουν τις αισθήσεις των ταξιδιωτών.

Στα Πιέρια βρίσκονται τα παραδοσιακά χωριά Μόρνα, το παλιό χωριό των κατοίκων των Φωτεινών και Φτέρη, το χωριό όπου έμεναν οι κάτοικοι της Καρίτσας.

ΒΙΝΤΕΟ 1




ΒΙΝΤΕΟ 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ...